Як харчуватися при ангіні?




 

Ви напевно чули про номерні  дієти, розроблені ще в радянські роки для різних захворювань, від гастриту до ожиріння. Так ось, існує спеціальна дієта і при ангіні (і інших запальних простудних захворювань). Її номер -13.


Завдання цієї дієти - підтримка сил організму і підвищення його опірності інфекції, зменшення інтоксикації, ща- ються уражених запаленням органів (глотки і гортані). У дієті знижений вміст жирів і вуглеводів, підвищена кількість вітамінів і рідин. Виключені джерела грубої клітковини, жирні, солоні, трудноперевариваемие продукти і страви. Їжу рекомендується готувати в рубаний і протертому вигляді, варити на воді або на пару. Харчуватися потрібно дрібно, 5-6 раз в день, невеликими порціями.


Перерахуємо продукти, які повністю виключаються з цієї дієти.


    Хліб житній, свіжий, млинці, вироби із здобного тіста;    жирні сорти м'яса і птиці, шинка, ковбаси, консерви;    жирні види риби, копчена, солона риба, консерви;    яйця, зварені круто і смажені;    незбиране молоко, жирна сметана, гострий сир;    перлова крупа, пшоно, макарони, бобові;    білокачанна капуста, редис, редька, ріпа, бруква, огірки, гриби;    міцні і жирні бульйони, борщ, щі, окрошка;    фрукти і ягоди з грубою клітковиною, шоколад, тістечка;    гострі і жирні соуси;    прянощі, крім лаврового листа;    виноградний і капустяний соки.


Як бачите, дієта досить сувора. Їй рекомендується слідувати під час всього періоду гострого перебігу хвороби і ще 1 -2 тижні після початку одужання. Однак зараз цю дієту прописують рідко, навіть в умовах стаціонару.


Але це не означає, що при ангіні треба харчуватися як завжди, та це й неможливо через болі при ковтанні. Тому рекомендація є щадні страви залишається: бульйони, пюре, протерті м'ясо і овочі - оптимальне харчування при ангіні.


Залишаються і суворі заборони на гострі, смажені, кислі і солоні страви. Це стосується і кислих напоїв, а також занадто солодких морсів, соків і чаю - не будемо забувати, що бактерії дуже люблять цукор. Такий корисний журавлинний морс при ангіні пити не можна, якщо тільки сильно розвести його водою. Кава і какао теж виключіть - вони дратують горло. Молоко збільшує виділення слизу, тому від нього доведеться відмовитися.


Кілька слів про популярні продукти, які вважаються корисними при застудах.


    • Смоктати лимон або пити чистий лимонний сік шкідливо, так як він дратує і без того запалену слизову. Можна додавати свіжий лимонний сік в трав'яні чаї. 

  • Мед, хоча і солодкий, при ангіні корисний, так як має протимікробну дію. Тільки ніколи не розводьте його в гарячій воді - все корисні властивості втрачаються, залишається тільки цукор. 

  • Часник вприкуску їсти не можна, так як він теж діє на слизову. Додавайте його в невеликих кількостях і в подрібненому вигляді.


Не забувайте, що при ангіні потрібно багато пити, яке допоможе позбавити організм від токсинів. Напої повинні бути теплими. Найкраще пити трав'яні чаї і мінеральну лужну воду без газу. Після кожного прийому їжі полощіть горло!



Создан 27 окт 2019



 


 “Дитина не може жити без сміху. Якщо ви не навчили її сміятися, радісно  дивуючись, співчуваючи, бажаючи добра, якщо ви не зуміли викликати у неї мудру  і добру посмішку, вона буде сміятися злобно, сміх її буде насмішкою”.


 “Збіднюючи світ дитинства, ми затрудняем входження дитини в суспільство,  колектив”.


 “Що найголовніше було в моєму житті? Без роздумів відповідаю: любов до дітей”.

 “Хоча б над тобою було сто вчителів – вони будуть безсилі, якщо ти не зможеш сам  змусити себе до праці і вимагати ії від себе”.

сухомлинський

                                                                                             


   © 2015  Казки Сухомлинського